31 Temmuz 2009 Cuma

Jack Kerouac-On the Road..(Yolda)


Beat kuşağına kimliğini kazandıran en önemli eser Jack Kerouac'ın (1922-1969) 1957'de yayımlanan Yolda (On the Road) isimli romanıdır.
Yolda Jack Kerouac ve arkadaşlarının gerçek yaşamlarını anlatan bir otobiyografidir.Beat Kuşağı Amerikan Tarihi'nde 1950'li yıllarda ortaya çıkmıştır.

Amerikan toplumu 1950'li yıllarda konformist bir hayat yaşıyordu. Gençlerin yaşamları üniversiteye gitmek,cinsellikte fazla ileri gitmemek, iyi bir iş, ev, araba edinmek ve çocuk sahibi olmaktı. Beat Kuşağı bütün bu değerlere karşıydı. Varoluşçuluktan etkilendiler. Tutucu değillerdi. Sürekli otostop yaparak, ordan oraya giderek göçebe hayatı yaşarlardı. Başka insanların hayatına karışmazlardı. Onlara göre herkes kendi kurallarına göre yaşamalıydı. Uyuşturucu maddelere ve caz müziğine düşkündüler.Beat ilk olarak İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra caz müzisyenleri tarafından kullanılmıştır. Beat Kuşağına göre caz bir yaşam tarzıdır. Onlar cazda bir isyan duymaktadır ve bu müzikten çok daha fazla birşeydir.Jack Kerouac'ın Yolda romanı yerleşme fikrine karşı ve Beatler'in yaşamı üzerine kurulmuştur. Yol burda yaşamı sembolize etmektedir. Romanı anlatan Sal Paradise Jack Kerouac'ın kendisidir. Roman Sal ve arkadaşı Dean'in Amerikada yollardaki seyahatleridir. Dean Moriarty Jack Kerouac'ın gerçek yaşamdaki arkadaşı Neal Cassady ve bu romandaki hemen herşeydir. Dean bir mit karakteridir. Sal her yerde Dean'i takip etmektedir. Dean bir kahraman (hero) gibi gösterilmiştir. O bir picaro'dur. (picaro: evi, ailesi, arabası olmayan, topluma bütün bunların gereksiz olduğunu gösteren kişi) Hiçkimseye veya bir ideolojiye bağlanmak istemezler. Çünkü bu onların yaşamlarını yaşamalarını engelleyecektir. Bu yüzden daima yoldadırlar. Yarın ne olacağını asla bilmezler.

Amerikan Kültürü'nü etkileyen Beat Kuşağı'nın en önemli eseri olan Jack Kerouac'ın Yolda adlı romanını Beat Generation Okuma grubumuzda çevirmen Ferruh Armutçuoğlu önderliğinde inceledik ve muhteşem bir keyif aldık. Beat Generation ile ilgi bilgi edinmek isterseniz gruplarımız kısmını incelemeniz yeterlidir..

Ölmeden önce mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz..


Sevgilerimizle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder